Η ηθική στις επιχειρήσεις ως βασικός άξονας επιτυχίας.

Ας μιλήσουμε για ηθική και επιχειρήσεις. Η ηθική σχετίζεται με συναισθήματα και πράξεις. Είναι ένα σύνολο κανόνων, ένας κώδικας αξιών, που μελετά και ενδεχομένως καθορίζει τη συμπεριφορά των μελών της ομάδας στην οποία εφαρμόζεται, με κριτήριο τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Στην απλούστερη μορφή της, η ηθική είναι τα ηθικά πρότυπα στα οποία βασίζεστε όταν παίρνετε μια απόφαση.

Επιχειρηματική ηθική (business ethics), σύμφωνα με έναν πιο σύγχρονο ορισμό, είναι μια μορφή της εφαρμοσμένης ηθικής που εξετάζει δεοντολογικά ηθικές αρχές ή δεοντολογικά προβλήματα που προκύπτουν σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα ηθικά πρότυπα καθορίζουν τι είναι σωστό και λάθος και περιγράφουν το είδος της συμπεριφοράς που δεν πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις. Για υπεύθυνη λήψη αποφάσεων σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα καλό σύνολο δεοντολογίας είναι το κλειδί.

Η συνειδητοποίηση της σημασίας της ηθικής των επιχειρήσεων ως εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την εταιρία είναι η αρχή της επιτυχίας για κάθε επιχείρηση. Όταν υπάρχει θετική εταιρική κουλτούρα στις επιχειρήσεις, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τα ίδια τα στελέχη, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για την καλή εικόνα τους προς τα έξω.

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την εφαρμογή των αρχών της Επιχειρηματικής Ηθικής στο εργασιακό περιβάλλον και τα οποία είναι:

· Υψηλότερο ηθικό των υπαλλήλων καθώς και της επιχείρησης

· Αξιοκρατία μεταξύ των υπαλλήλων

· Προσέλκυση νέων πελατών

· Ενίσχυση εταιρικής κουλτούρας

· Αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών

· Μείωση κινδύνων ζημιάς για τη φήμη της επιχείρησης.

Η επιχειρηματική ηθική στο πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας ορίζεται αποκλειστικά από την ηγεσία. Ο ηγέτης της εταιρίας είναι αυτός που θα επικοινωνήσει κατάλληλα στο προσωπικό τη δέσμευση της διοίκησης για τήρηση της ηθικής, ορίζοντας τον κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς. Και επειδή τα πάντα ξεκινούν από την ηγεσία, ένας ηθικός ηγέτης πρέπει να διακατέχεται από αξίες και αρχές όπως: η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία.

Ένας τέτοιος ηγέτης θα πρέπει να επιβραβεύει την ηθική συμπεριφορά των εργαζόμενων, να επιπλήττει εκείνους που καταστρατηγούν τον ηθικό κώδικα δεοντολογίας της επιχείρησης και να αναλαμβάνει τις ευθύνες σε κάθε περίπτωση. Οι ηγέτες που διαθέτουν ηθική ακεραιότητα δομούν τις επιχειρήσεις με ηθικές αρχές και συνήθως οι επιχειρήσεις αυτές μακροπρόθεσμα παρουσιάζουν και καλύτερη οικονομική πορεία. Ο ρόλος ενός ηγέτη είναι να «δείξει το δρόμο» (στα διευθυντικά στελέχη, στο διοικητικό συμβούλιο, στους μετόχους, στους εργαζομένους), ότι ενεργώντας ηθικά ωφελεί και την επιχείρηση και τα ενδιαφερόμενα μέρη της.

Οι αρχές που αποτελούν τη βάση της επιχειρηματικής ηθικής και για τις οποίες πρέπει να λογοδοτεί κάθε επιχείρηση είναι:

· Τιμιότητα

· Ακεραιότητα

· Αφοσίωση

· Φροντίδα

· Σεβασμός

· Υπακοή στο νόμο

· Υπεροχή

· Ηθικότητα

· Ηγεσία

· Υπευθυνότητα

Αν είστε διευθυντής ή ιδιοκτήτης επιχείρησης, πρέπει να ορίσετε με σαφήνεια και να κοινοποιήσετε στους υπαλλήλους σας τις συνέπειες μια ανήθικης συμπεριφοράς καθώς και το σύνολο των προτύπων που θέλετε να τηρούν.

Είμαι εδώ να σας βοηθήσω να χαράξουμε μαζί το δρόμο για την επιτυχία σας. Κλείστε το ραντεβού της επιτυχίας σας.

Μοιράστε:

Facebook
LinkedIn
Email